Ga naar inhoud
MAP

Made in Fryslân

Museum Dr8888, Drachten

Laat je verrassen door de creativiteit en het vakmanschap in Fryslân. Museum Dr8888 toont de meest spraakmakende ontwerpen van de afgelopen 100 jaar.

In de jaren twintig van de vorige eeuw was Drachten de plek waar de internationale avant-garde actief was op het gebied van architectuur en kunst. Denk aan de Papegaaienbuurt, met de kleurenschema’s van Theo van Doesburg en de dadadoosjes van Kurt Schwitters en Thijs Rinsema. Drachten en Zuidoost Fryslân werden zo een ware ‘overslagplaats’ van nieuwe theorieën en ideeën. Hoe zijn deze ideeën verwerkt in de kunst en vormgeving en heeft de vernieuwing doorgezet in de regio?     

Internationaal versus regionaal
In de tentoonstelling ligt de nadruk op de industriële vormgeving en serieproducten. We zien de ontwikkeling van een ambachtelijk product tot industrieel design. Het is een wisselwerking: de internationale trends werken door in de regio, maar andersom leiden de regionale producten ook tot nieuwe inspiratie en smaakopvattingen buiten de provincie. Er is een veelheid aan objecten te zien. Het ontwerp van de tentoonstelling is gemaakt door studio Hedwich Hooghiemstra. 

Twee locaties
Made in Fryslân is te zien op twee locaties: in Museum Dr8888 en in het Van Doesburg-Rinsemahuis. In het museum zijn ontwerpen te zien van fabrikanten zoals Batavus, Philips, Tichelaar en de meubelindustrie Noordwolde. Vormgevers, zoals Jan des Bouvrie, Wim Crouwel en Hella Jongerius leverden hun ontwerpen voor deze bedrijven. In onze museumwoning staan producten van hedendaagse vormgevers opgesteld tussen de kleurenschema’s van honderd jaar geleden. We verkennen het snijvlak van kunst en maatschappij met vormgevers Claudy Jongstra en Eileen Blackmore. We laten laten zien dat ook anno 2024 Friese bedrijven actief zijn op het gebied van high-tech innovaties.  

Wanneer:
t/m 6 oktober
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Made in Fryslân
Museum Dr8888

Museumplein 2
9203 DD Drachten
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten