Ga naar inhoud
MAP

Voormalige Meester Lok school

Ravenswoud

De Meester Lokschool werd op 1 oktober 1930 in gebruik genomen, nadat er door de bevolking van ‘Appelscha-Derde Wijk’ (zoals Ravenswoud destijds werd aangeduid) al sinds 1881 werd gevraagd om een eigen schoolgebouw vanwege de slechte verbinding...

De Meester Lokschool werd op 1 oktober 1930 in gebruik genomen, nadat er door de bevolking van ‘Appelscha-Derde Wijk’ (zoals Ravenswoud destijds werd aangeduid) al sinds 1881 werd gevraagd om een eigen schoolgebouw vanwege de slechte verbinding met Appelscha. Het gebouw had 4 lokalen voor ongeveer 120 leerlingen. De totale stichtingskosten van de school (inclusief meubilair en leermiddelen) bedroegen ƒ43.209,46 – omgerekend €19.607,59.

De school had, zeker tot de komst van het dorpshuis in 1983, een belangrijke maatschappelijke functie doordat meester Lok en zijn opvolgers zich sinds de jaren ’30 daar sterk voor inspanden. Er heerste in die jaren veel armoede en daarom kregen de kinderen ’s winters regelmatig een boterham met reuzel en een kom warme melk; ook werden er per jaar drie paar klompen verstrekt. Meester Lok was ook dé vertrouwenspersoon in het dorp en hij was nauw betrokken bij de oprichting in 1940 van de Vereniging voor Plaatselijk Belang.

In de linker zijgevel van de school bevindt zich een gedenkteken ter nagedachtenis aan het eerste Hoofd der School, meester Anje Lok, die in mei 1944 door SS’ers uit zijn naast de school gelegen woning werd meegenomen en omgebracht in het kader van de zg. ‘Silbertanne-moorden’. Deze gebeurtenis wordt nog jaarlijks herdacht op 20 mei.

Sluiting school

Vanaf de jaren ’60 liep het aantal leerlingen gestaag terug, waardoor er klassen (groepen) gecombineerd moesten worden. Uiteindelijk viel er in 2015 niet meer te ontkomen aan sluiting van de school, waardoor de ca. 20 overgebleven leerlingen genoodzaakt werden zich dagelijks naar Appelscha te begeven – net als een eeuw geleden. Gelukkig zijn de verbindingen nu wel een stuk beter.

Het gebouw zelf blijft gelukkig behouden voor Ravenswoud. Het heeft de status van gemeentelijk monument en heeft nu een woonbestemming.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalige Meester Lok school

Veenwijksweg
Ravenswoud
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten