Ga naar inhoud
MAP

Rechthuis Oudega

Oudega

Voor deze plek moeten we in Oudega zijn. In de 17e eeuw vestigde de Grietman van Smallingerland in het rechthuis van Oudega. De bestuurlijke bedrijvigheid was toen kenmerkend in het dorp. Na een branduitbraak werd het huis in 1738 herbouwd.

In Friesland waren er vroeger nog geen gemeenten. Alle beslissingen werden destijds gemaakt door de grietenijen. Tot 1851 waren er in Friesland 30 grietenijen. In de gemeente Smallingerland werden destijds bestuurlijke beslissingen genomen door een grietman die zich vestigde in het rechthuis van Oudega. In de ene week was de grietman te vinden in Smalle Ee, en in de andere week in Oudega. In 1663 werd de rechtspraak in Smalle Ee opgeheven. Hierdoor werden alle rechtelijke beslissingen op deze plek genomen, en werd Oudega het belangrijkste dorp in de gemeente Smallingerland. 

In 1798 kwam er een einde aan de administratieve eenheid van Friesland. Als gevolg van het opheffen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, verloren de grietenijen hun rechtelijke macht. Vanaf 1851 kwam de gemeentewet en werden de grietenij vervangen door gemeenten. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Rechthuis Oudega

Rechthuis Oudega
Buorren 11
9216 WB Oudega
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten