Rechthuis Oudega
Oudega
Voor deze plek moeten we in Oudega zijn. In de 17e eeuw vestigde de Grietman van Smallingerland in het rechthuis van Oudega. De bestuurlijke bedrijvigheid was toen kenmerkend in het dorp. Na een branduitbraak werd het huis in 1738 herbouwd.
In Friesland waren er vroeger nog geen gemeenten. Alle beslissingen werden destijds gemaakt door de grietenijen. Tot 1851 waren er in Friesland 30 grietenijen. In de gemeente Smallingerland werden destijds bestuurlijke beslissingen genomen door een grietman die zich vestigde in het rechthuis van Oudega. In de ene week was de grietman te vinden in Smalle Ee, en in de andere week in Oudega. In 1663 werd de rechtspraak in Smalle Ee opgeheven. Hierdoor werden alle rechtelijke beslissingen op deze plek genomen, en werd Oudega het belangrijkste dorp in de gemeente Smallingerland.
In 1798 kwam er een einde aan de administratieve eenheid van Friesland. Als gevolg van het opheffen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, verloren de grietenijen hun rechtelijke macht. Vanaf 1851 kwam de gemeentewet en werden de grietenij vervangen door gemeenten.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Rechthuis Oudega
Rechthuis OudegaBuorren 11
9216 WB Oudega Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
De Spirie
De SpirieDe Spirie is één van de grootste werken van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mader. De Spirie staat op de ovonde bij de Boerenstreek in Appelscha en wo...
Appelscha -
De Filosoof
De FilosoofHet Fochteloërveen is een uniek natuugebied op de grens tussen Friesland en Drenthe, één van de laatste hoogvenen van Nederland. Het beeld 'De Fi...
Fochteloo -
Kiesrechtbijeenkomst bij Het Meer
Kiesrechtbijeenkomst bij Het MeerIn 1890 vond er een bijeenkomst plaats bij Het Meer in Heerenveen. De belangstelling was groot, er kwamen toen 15.000 mensen vanuit het land naar de bijeenkomst. Landarbeider Imke Klaver had Domela horen spreken. Maar was Domela die dag wel aanwezig?
Heerenveen -
Klokkenstoel Akmarijp
Klokkenstoel AkmarijpDe houten klokkenstoel in Akmarijp staat op een door bomen omringd kerkhof. In Akmarijp is de kerk in 1722 gesloopt. In 1844 is de resterende toren gesloopt en vervangen door een klokkenstoel.
Akmarijp -
Frankrijk
FrankrijkFrankrijk is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, gelegen vlakbij het dorp Nijeberkoop.
Frankrijk -
Het Tripgemaal
Het TripgemaalHet Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Gersloot -
Windmotor de Veenhoop
Windmotor de VeenhoopDeze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.
Veenhoop -
De Pauw
De PauwOp de kop van het kanaal de Eerste Kruiswijk in Ravenswoud staat het roestvrijstalen beeld 'de Pauw' van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mad...
Ravenswoud -
Beeld Hein Mader Donkerbroek
Beeld Hein Mader DonkerbroekIn Donkerbroek staat vlakbij de kerk en klokkenstoel een stalen beeld van Hein Mader. Het beeld staat naast het pad richting de dorpskerk, net achter...
Donkerbroek -
Sterrenschans
SterrenschansDe sterrenschans is een historisch verdedigingswerk uit de achttiende eeuw dat in 1991 werd herontdekt. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen en is deze in de oorlogen nooit ingezet.
Bakkeveen
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop -
Garyp-De Veenhoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 3
Garyp-De Veenhoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 3(16.4 km)Garyp -
Opeinde – Earnewâld | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 9
Opeinde – Earnewâld | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 9(13.2 km)Opeinde