Ga naar inhoud
MAP

Arcadia - Paradys

Eerste vijf kunstenaars bekend

De eerste vijf namen zijn bekend! Diana Scherer (Duitsland), Erik van Lieshout (Nederland), Mercedes Azpilicueta (Argentinië), Charles Avery (Schotland) en Marianna Simnett (Groot-Britannië) zijn vijf van de kunstenaars die tijdens PARADYS worden gevraagd na te denken over het paradijs. 

Hans den Hartog Jager heeft 15 internationale topkunstenaars gevraagd nieuw werk te maken dat reflecteert op de omgeving en de rijke geschiedenis.

Diana Scherer maakt voor Paradys drie 2,5 meter hoge jurken van plantenwortels. De jurken verbeelden de drie stadhoudersvrouwen die landgoed Oranjewoud hebben gesticht. Erik van Lieshout werkt de komende maanden in Oranjewoud aan een bloemenmozaïek dat niet alleen staat voor het paradijs en de schoonheid, maar ook, in zijn eigen woorden, voor ‘toerisme op z’n lulligst’. Mercedes Azpilicueta maakt voor Paradys een imposant hedendaags wandtapijt over de geschiedenis van Oranjewoud. Charles Avery laat de bezoekers in zijn project The Island door een sprookjesachtige solotentoonstelling dwalen in de voormalige tuinmanswoning van Klein Jagtlust. In de woning bouwt Avery een fictieve samenleving met eigen wetten. Tot slot maakt Marianna Simnett een opvallende sculptuur, geïnspireerd op de vroegere plezierjacht en het huidige doodschieten van grote hoeveelheden damherten in Oranjewoud.

Op de foto: Diana Scherer

Als je hier rondloopt, dan voelt het alsof je bijna in een paradijs bent.

Hans den Hartog Jager, curator Arcadia

Meer over Oranjewoud

In de bossen nabij Heerenveen ligt Oranjewoud verscholen. Hier herinneren statige landhuizen en de stijlvolle lanen aan de tijd dat de Oranje Nassaus hier verbleven. Al in 1664, toen de weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau een landgoed kocht in Oranjewoud, ontstond er een band met het Koninklijk Huis. In de beleeftour 'Tante Marijke' neemt Jort Kelder je mee door Oranjewoud en vertelt hij je onderweg alles over de Oranjes in Oranjewoud.

Aanraders om te bezoeken in Oranjewoud zijn de oude Belvedère uitkijktorende Overtuin, Museum Belvédère en mooie evenementen als het Oranjewoudfestival.

Lees meer over Oranjewoud
Oranjewoud festival muziek in het bos

Stroomopwaarts

Vijf musea hebben de handen ineengeslagen voor het project Stroomopwaarts, dat gedurende Arcadia te zien zal zijn. In Stroomopwaarts wordt de cultuurhistorie van Zuidoost Friesland onder de loep genomen. Zes kunstenaars die via een open call gevonden zijn, zullen gedurende deze periode ook het gebied onderzoeken en daarop reflecteren. 

Lees meer