Ga naar inhoud
MAP

Vijf Mei Concert 'Entartete Seelen' door strijktrio en zangeres

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Dorpskerk Beetsterzwaag, Beetsterzwaag

Vijf Mei concert door professionele musici: Frank de Groot (viool), Jan Navarro (altviool) en Wytske Holtrop (cello) met zangeres Simone Riksman (sopraan). Programma: "Entartete Seelen", kamermuziek van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten.

Op vrijdag 5 mei 2023 begint in de historische St. Martenskerk (Dorpskerk) in Beetsterzwaag om 16:00 uur het klassieke Vijf Mei concert door de professionele musici van het Ensemble Nova Sonantia: Frank de Groot (viool), Jan Navarro (altviool) en Wytske Holtrop (cello) samen met zangeres Simone Riksman (sopraan).

Zij brengen hun programma: "Entartete Seelen" met klassieke kamermuziek van in de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten.

Er wordt prachtige muziek gespeeld van de jonge en getalenteerde "Theresienstadt-componisten", waarvan hun carrière en toekomst abrupt afgebroken werd door hun deportatie in 1942 naar dit concentratiekamp. Maar met ongekende kracht en optimisme deelden zij hun gaven en inspiratie met hun medegevangenen om de ziel te verlichten en hoop te blijven houden op de toekomst. Zij overleefden de oorlog niet. Nu klinkt de muziek van de joodse Ilse Weber (1903-1944), Adolf Strauss (1902-1944) en Viktor Ullmann (1898-1944), die ook tijdens hun gevangenschap nog kans zagen een aantal werken te componeren, die wonderwel bewaard zijn gebleven. Daarnaast klinken aansprekende werken van de vervolgde joodse componisten Géza Frid (1904-1989) en Wilhelm Rettich (1892-1988), die na de oorlog hun carrière gelukkig wel konden voortzetten. Ooit volop in de aandacht, is hun muziek de laatste jaren nauwelijks of niet meer gespeeld. De hier meespelende altviolist Jan Navarro (1985) heeft een eigen compositie voor strijktrio en de nodige arrangementen gemaakt.

 "Entartete Kunst" is een Duitse term die in nazi-Duitsland werd gebruikt om kunst aan te duiden die niet voldeed aan de eisen van het nationaal-socialistische regime. Het ging vooral om moderne kunst uit die tijd, zoals abstracte kunst en het expressionisme, die werden beschouwd als een bedreiging voor de eigen culturele identiteit. Voor deze moderne kunstenaars werd het meer overleven dan leven. Zij konden zich niet ontwikkelen en geen carrière maken, omdat hun levens en idealen werden onderdrukt of verwoest door het naziregime. Van de vele, meest joodse kunstenaars en intellectuelen die niet meer op tijd naar een veilig oord konden vluchten, is het lot bekend. Kunstenaars die wel konden emigreren, verging het zowel financieel als artistiek niet altijd goed. De weg naar het buitenland was veilig, maar was vaak ook een weg naar een buitenspelpositie. Van dit programma is de door Stichting Nova Sonantia de CD Entartete Seelen uitgebracht. Deze stichting heeft ten doel heeft bekendheid te geven aan muziek die onderbelicht of onbekend is en de moeite waard is om onder de aandacht te brengen. Zie hun website: https://www.novasonantia.nl/

Organisatie: Cultbee met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. Meer informatie, toelichting op de muziek vindt u op de website: www.cultbee.nl . Het concert duurt een uurtje zonder pauze. 

Foto-bijschrift: musici van het Ensemble Nova Sonantia repeteren met sopraan Simone Riksman.

Plaats:                  in St. Martenskerk (Dorpskerk), Van Lyndenlaan 5, 9244 CL Beetsterzwaag
Parkeren: naast de kerk, Van Lyndenlaan bij Revalidatie Friesland.
Entree-concert: € 15, - (incl 9% BTW) (t/m 18 jaar: gratis) per persoon.
Kaartverkoop: Online bij Eventbrite (met boekingskosten) en vanaf 15:30 uur aan de zaal.

https://Vijf-Mei-concert-Cultbee.eventbrite.nl

Wanneer:
t/m 5 mei
Prijsinformatie:
Vanaf € 15,- (regulier)

Hier vind je Vijf Mei Concert 'Entartete Seelen' door strijktrio en zangeres
Dorpskerk Beetsterzwaag

Van Lyndenlaan 5
9244 BV Beetsterzwaag
Plan je route

Toon resultaten