Ga naar inhoud
MAP

Stroomopwaarts Museum Opsterlân

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Museum Opsterlân, Gorredijk

Ooit lag Zuidoost-Fryslân aan zee. De rivieren de Linde en de Tjonger, die vanuit de binnenlanden naar zee stroomden, vormden een unieke maar kwetsbare delta. Toen de dijken tussen Lemmer en Kuinre in 1701 en 1703 wegspoelden, stroomde het gebied...

Ooit lag Zuidoost-Fryslân aan zee. De rivieren de Linde en de Tjonger, die vanuit de binnenlanden naar zee stroomden, vormden een unieke maar kwetsbare delta. Toen de dijken tussen Lemmer en Kuinre in 1701 en 1703 wegspoelden, stroomde het gebied onder het zoute water.

Lemmer en de sluizen van Schoterzijl en Kuinre waren de poorten naar de Hollandse steden waar boten vol turf hun kopers vonden en naar de wijde wereld daar voorbij. Andersom stapten hoge gasten en buitenlandse bezoekers aan wal in Lemmer en reisden stroomopwaarts van dorp naar dorp: via De Jouwer en It Hearrenfean naar Beetstersweach, Drachten en verder om een nieuwe cultuur te ontdekken. Reis zelf Stroomopwaarts, van museum naar museum, en (her)ontdek Zuidoost-Fryslân.

Vijf musea in Fryslân werken samen met Tresoar om de geschiedenis van het veenlandschap zichtbaar te maken. Tresoar is het archief voor Friese literatuur in Leeuwarden.

Expositie Museum Opsterlân

Museum Opsterlân vertelt over veenontginning in Nij Beets, de opkomende arbeidersbewegingen en het verhaal van de adel uit Beetsterzwaag. Tijdens Stroomopwaarts toont het museum oude landkaarten en atlassen uit de schatkamers van Tresoar die het veranderende landschap tussen 1700 en 1920 laten zien.

Opening: 1 mei

Wanneer:
t/m 10 juli

Hier vind je Stroomopwaarts Museum Opsterlân
Museum Opsterlân

Adres:
Hoofdstraat 59
8401BW Gorredijk
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten