Ga naar inhoud
MAP

The Gories

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Drachten

De legendarische Amerikaanse garagepunkrockband The Gories komt terug naar Nederland voor een magisch hoogtepunt in Iduna.

De legendarische Amerikaanse garagepunkrockband The Gories komt terug naar Nederland voor een magisch hoogtepunt in Iduna. Bandleden Dan Kroha en Peg O'Neill vallen op door hun energie en stoïcijnse stijl, maar Mick Collins, de soulvolle blueslegende met zwarte zonnebril en krachtige stem, steelt de show met zijn pure rock'n'roll vermengde met soulgeluid. Zijn vocale kracht brengt kippenvel op de armen. 

The Gories zijn een product van Detroit, Michigan, ontstaan in 1986. De stad, doordrenkt van blues, soul, rock'n'roll en underground rock, vormde de perfecte voedingsbodem voor de band. Geïnspireerd door iconen als John Lee Hooker, Bill Haley, Motown en lokale helden als The Stooges en MC5, begonnen Collins, Kroha en O'Neill zonder enige muzikale expertise te experimenteren met deze invloeden. Met slechts twee gitaren en drums creëerden ze een unieke, bijna krakkemikkige sound die zowel hoekig als aanstekelijk groovend was. Ondanks aanvankelijke tegenslagen, zoals uitjouwingen tijdens optredens in Detroit, wisten ze toch een cultvolgende op te bouwen.

Hun eerste plaat, 'House Rockin' (1989), sloeg aan en werd gevolgd door 'I Know You’re Fine, But How You Doin' (1990) en Outta Here (1992). Het laatste album werd uitgebracht op Crypt Records, waardoor hun bekendheid internationaal groeide en ze zelfs door Europa toerden in 1992. Na de tour viel de band uit elkaar, maar in 2009 kwamen ze weer samen en bleven ze nieuwe, unieke muziek maken. Nu, in 2024, zijn Mick Collins, Dan Kroha en Peggie O'Neill nog steeds actief en blijven ze trouw aan hun eigenzinnige stijl. Hun invloed op de muziekscene blijft voortduren, en ze worden nog steeds op handen gedragen door fans over de hele wereld.

Rechtstreeks uit 'Surf City Groningen' vuren de Krontjong Devils al jaren een puik stuk instrumentale surfmuziek. Geheel volgens het recept: zon, zee, Zuid-Californië, Dick Dale. 'Moovin' with the Krontjong Devils' op Kogar Records is inmiddels een collector’s item en hun nieuwe LP staat vol met bewezen jaren ‘70/’80 hits in een instrumentaal surfjasje gegoten. Wie had dat ooit verwacht, "I Feel Love" van Donna Summer, "Cambodia" van Kim Wilde of "Quiero" van Julio Iglesias op het repertoire van de Krontjong Devils?

Wanneer:
t/m 20 juni
Prijsinformatie:
Vanaf € 19,-
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je The Gories

Oliemolenstraat 16
9203 ZN Drachten
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten