Ga naar inhoud
MAP

Korenmolen de Hoop Sumar

Sumar

De korenmolen is iedere zaterdag geopend en te bezichtigen o.l.v. een vrijwillige molenaar. Tevens worden er graanproducten verkocht op de maalzolder.

Korenmolen De Hoop is de enige korenmolen binnen Tytsjerksteradiel. De molen is eigendom van de gemeente T-diel. Vrijwillige molenaars laten de molen iedere zaterdag functioneren, er wordt tarwe of rogge gemalen als de wind meewerkt, en anders draaien we "voor de prins". 

“De Hoop” is zonder wieken een ongeveer 20 meter hoge, achtkante korenmolen, met riet gedekt. Met een wiek in de hoogste stand komt daar nog ruim 10 meter bij.

Boven de begane grond, waar zich het molenaarsverblijf bevindt, zijn in de molen nog vijf verdiepingsvloeren aangebracht, de zogenaamde zolders.

Van onder naar boven zijn dat

  • de tentoonstellingszolder, met o.a. een werkend model van een maalkoppel waartussen tarwekorrels gemalen worden tot volkorenmeel
  • de werkplaatszolder, waar door de molenaars onderdelen van de molen worden gerepareerd of nieuw worden vervaardigd
  • de maal- of stellingzolder, waar de molenaar buiten op de stelling de wieken in de wind zet en ze laat draaien, en binnen het graan maalt en meel verkoopt. Dus feitelijk ook de winkelzolder!
  • de steenzolder, waar het te malen graan ligt opgeslagen bij de twee koppels maalstenen
  • de smeerzolder, waar de wiekenas met reuzel wordt ingevet, net als de onderzijde van de kap van de molen, die over houten blokken (neuten) moet kunnen glijden om de kap met wieken en al naar de wind te draaien.

Voor meer informatie over de molen: kom langs en zie hoe in vervlogen dagen de molenaar zijn arbeid verrichtte.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Korenmolen de Hoop Sumar

Mounepaed 21
9262 NE Sumar
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten